Sveika burnos ertmė padės išvengti daugelio negalavimų

Burnos ertmės priežiūra

Sveika burnos ertmė yra svarbi ne tik dėl estetinės išvaizdos, bet ir dėl jos tiesioginės įtakos bendrai sveikatai ir savijautai. Dauguma žmonių susitelkia į išorinę išvaizdą, tačiau dažnai pamirštama, kad burnos ertmė yra pirmas barjeras, saugantis jus nuo įvairiausius negalavimus sukeliančių virusų bei bakterijų

Gaivus burnos kvapas, graži šypsena, geras virškinimas ir stipri imuninė sistema labai priklauso nuo burnos ertmės būklės bei burnos priežiūros. Burnos ertmė yra pati pirmoji vieta, kurioje prasideda maisto virškinimo procesas. Sveika burna užtikrina efektyvų maisto kramtymą ir virškinimą, kas leidžia organizmui lengviau pasisavinti maistines medžiagas. Tinkama burnos ertmės higiena (burnos priežiūra) padeda išvengti dantų ėduonies, kuri gali sukelti kitas sveikatos problemas. Burna gali atskleisti organizmo sveikatos būklę. Daugelis ligų simptomų pirmiausia pasireiškia burnos ertmėje, o tik vėliau juos pastebime kitose organizmo vietose. Pavyzdžiui, burnos kvapas ar dantenų kraujavimas gali signalizuoti apie diabetą ar kitus endokrininius sveikatos sutrikimus. Reguliarūs vizitai pas ortodontą ne tik padeda išlaikyti dantis sveikus, bet ir leidžia specialistui anksti pastebėti galimas sveikatos problemas.

Nepamirškime, kad sveika burnos ertmė (kurią sąlygoja tinkama burnos priežiūra) turi didelę įtaką psichinei ir emocinei savijautai. Visa tai rodo, kad sveika burnos ertmė yra svarbi ne tik dėl gražios išvaizdos, bet ir dėl jos įtakos viso organizmo sveikatai ir emocinei gerovei.

Tad, kaip tinkamai rūpintis burnos ertme ir kas turėtų tapti mūsų kasdieniais įpročiais

Pagrindinis burnos ertmės priežiūros tikslas – palaikyti sveiką mikrobiomos, t. y. burnos ertmės mikrofloros, pusiausvyrą. Nuolatinę mikroflorą sudaro daugiau kaip 700 mikroorganizmų rūšių. Tarp jų yra ir naudingų: jie dalyvauja virškinimo procese, saugo organizmą nuo infekcijų ir atlieka kitas būtinas funkcijas. Tačiau yra ir kenksmingų mikroorganizmų, kurie gali pažeisti emalį ir sukelti dantenų uždegimą. Norėdami pažaboti patogeninių mikrobų dauginimąsi, turite reguliariai šalinti dantų apnašas. Tam pakanka laikytis paprastų higienos taisyklių:

  • du kartus per dieną, ryte ir vakare, valytis dantis dantų šepetuku; Ryte – iš karto pabudus arba po pusryčių, vakare prieš miegą;
  • po kiekvieno valgio skalauti dantis, naudoti dantų siūlą arba burnos skalavimo priemonę;
  • vieną – du kartus per metus pasitikrinti pas dantų gydytoją.

Burnos ertmės priežiūra turėtų būti atliekama reguliariai, sistemingai ir laikantis tinkamos priežiūros taisyklių. Neužtenka vien tik valyti dantis dantų pasta. Mikrobai kaupiasi ne tik dantų paviršiuje, bet ir tarpdančiuose, ant dantenų, gomurio ir liežuvio. Vien šepetėliu neįmanoma pašalinti visų apnašų, reikia naudoti higienos priemonių rinkinį: skalavimo skystį, dantų siūlą ir kitas priemones.

Rūpintis burnos ertme ryte ir vakare reikėtų tokiu eiliškumu:

  1.  žingsnis – burnos ertmės valymas: dantų valymas šepetėliu su dantų pasta, lengvas dantenų masažas šepetėliu, liežuvio, gomurio ir vidinio skruostų paviršiaus valymas šepetėliu, skalavimas vandeniu, kad būtų pašalinta pasta;
  2. žingsnis – tarpdančių valymas dantų siūlu arba specialiu šepetėliu;
  3.  žingsnis – burnos skalavimas burnos skalavimo skysčiu, siekiant sunaikinti ir neutralizuoti bakterijas bei apnašas, kurių nepavyko pašalinti šepetėliu ir siūlu.

Apnašos susidaro praėjus vidutiniškai 4-12 valandų po dantų valymo šepetėliu. Bakterijų aktyvumas padidėja vartojant saldžius gėrimus ar angliavandenių turinčio maisto. Štai kodėl reikia palaikyti burnos švarą dienos metu. Tam padeda skalavimo skysčiai, dantų siūlas, gaivinamieji purškalai.
Rinkitės tos pačios linijos higienos priemones – tada visi produktai sustiprins ir papildys vienas kitą.

Glister prekinio ženklo linija apima visus kasdienei higienai būtinus produktus:

Glister™ produktai sukurti moksliškai įrodytomis formulėmis. Augalinės kilmės sudedamosios dalys, pavyzdžiui, pipirmėtės, užaugintos Nutrilite™ ekologiniuose ūkiuose.

Burnos higienai reikalingi produktai

Kad burnos priežiūra būtų veiksmingiausia, turite rasti tinkamiausiu burnos higienos produktus, kurie būtų pritaikyti jūsų individualiems poreikiams. Panagrinėkime, kaip tai padaryti ir į ką atkreipti dėmesį renkantis.

Dantų pasta turėtų užtikrinti visapusišką burnos priežiūrą: šalinti apnašas, šviesinti, atkurti, stiprinti dantų emalį. Būtent tai atlieka Glister™ daugialypio poveikio dantų pasta. Pasinaudokite Amway pasta, nes ji:

  • šalina apnašas;
  • saugo nuo ėduonies;
  • padeda apsaugoti ir stiprinti dantų emalį, nes efektyviai pašalina apnašas;
  • šalina arbatos, kavos ir tabako dėmes;
  • padeda šalinti ankstyvąjį dantų ėduonį su REMININACT™ remineralizacijos kompleksu;
  • gaivina burnos kvapą.

Dar vienas pliusas – kokybiška produkto sudėtis: pastos sudėtyje nėra alkoholio, cukraus, parabenų, peroksido ir gyvūninės kilmės ingredientų.

Pagrindinis kriterijus renkantis šepetėlį yra jo standumas. Minkšti šepetėliai tinka jautrų emalį turintiems žmonėms, kieti šepetėliai gali susidoroti su kavos ir tabako apnašomis, tačiau nuolatinis jų naudojimas gali pažeisti emalį.

Glister™ siūlo minkštus ir vidutinio minkštumo dantų šepetėlius, kurie puikiai šalina apnašas, nuvalo dantis ir liežuvį bei masažuoja dantenas. Speciali konstrukcija leidžia pašalinti iki 84 % apnašų. Šepetėlio galvutės gale yra liežuvio ir skruostų valiklis.

Kaip teisingai valyti dantis

Norint efektyviai ir saugiai valytis dantis, laikykitės šių taisyklių:

  • valykite išorinį dantų paviršių pakreipdami šepetėlį 45 laipsnių kampu, po to šluojamaisiais judesiais nuo dantenų iki danties krašto nuvalykite emalį;
  • vidinis dantų paviršius valomas tais pačiais judesiais;
  • kramtomasis dantų paviršius valomas grįžtamaisiais judesiais.

Dantis valyti reikia ne trumpiau kaip dvi minutes. Nepamirškite rūpintis šepetėliu – po kiekvieno naudojimo nuplaukite jį vandeniu ir kas tris mėnesius pakeiskite nauju.

Rinkdamiesi tarpdančių siūlus atsižvelkite į šias ypatybes:
• siūlas turi lengvai slysti,
• veiksmingai šalinti apnašas,
• jis neturėtų traumuoti dantenų.

Glister™ daugialypio poveikio dantų siūlas yra padengtas natūraliu bičių vašku ir yra plokščios juostelės formos. Šis sprendimas užtikrina švelnią priežiūrą, pašalina iki 68 % apnašų, kurių gali nepasiekti šepetėlis, ir švelniai masažuoja dantenas. Glister siūlas yra stiprus, neplyšta, lengvai slysta tarp dantų ir saugiai bei veiksmingai valo tarpdančius.

Kaip naudoti dantų siūlą

Naudojantis vien tik dantų šepetėliu, iki 40 % dantų paviršiaus lieka nenuvalyta. Todėl įpraskite naudoti dantų siūlą kasdien:
• Atplėškite 30-40 cm ilgio siūlą,
• apvyniokite jį aplink rodomuosius pirštus,
• įtempkite jį ir įdėkite į tarpdančių tarpą,
• prispauskite siūlą prie danties šono ir lėtai judinkite jį aukštyn ir žemyn,
• naudodami siūlą pervyniokite jį nuo vieno piršto prie kito.

Burnos skalavimo priemonės pasirinkimas

Burnos skalavimo priemonė stabdo bakterijų dauginimąsi ir lėtina apnašų susidarymą. Rinkdamiesi skalavimo priemonę, turite įvertinti jos veiksmingumą, sudėtį ir suvartojimą – kuriam laikui užteks pakuotės.
Keleriopo poveikio burnos skalavimo skystis Glister™ pašalina iki 99 % kenksmingų mikroorganizmų ir palaiko sveiką mikrofloros pusiausvyrą. Jame nėra alkoholio, o su apnašomis kovojama dėl antiseptinio priedo CPC – cetilpiridinio chlorido. Glister™“ daugiafunkcis burnos skalavimo skystis naikina blogą burnos kvapą sukeliančias bakterijas, kurios lieka išsivalius dantis, tokiu būdu suteikia ilgai išliekantį gaivų burnos kvapą, padeda labiau pašalinti dantų apnašas nei vien valant dantis šepetėliu, palaiko unikalią jūsų burnos mikrobiomos pusiausvyrą. Koncentruota formulė skirta skiesti vandeniu, todėl vieną buteliuką galima naudoti iki 100 kartų.

• paspauskite pompą 4 kartus ir išspauskite koncentruotą skystį į buteliuko dangtelį,
• praskieskite vandeniu iki matavimo linijos, vadovaudamiesi instrukcijomis,
• skalaukite burną 30 sekundžių.
• naudokite po kiekvieno dantų valymo.

Burnos gaivinamasis purškiklis

Jei per dieną jums tenka atgaivinti burnos kvapą, nedarykite to saldainiais ir kramtomąja guma. Geriau naudoti higienos priemones – specialius purškalus, kurie naikina mikrobus ir nekenkia emaliui. Purškalą rinkitės pagal jo sudėtį ir pakuotės formatą: produktas turėtų būti kompaktiškas ir lengvai naudojamas.

Glister™“ mėtinis gaivinamasis purškiklis akimirksniu ir ilgam atgaivina burnos kvapą vos vienu purškimu. Jos Sudėtyje nėra: dažų ir dirbtinių dažiklių, cukraus, parabenų, gyvūninės kilmės ingredientų. Gaivinamąjį mėtinį purškiklį itin patogu nešiotis rankinėje ar kišenėje.

Šaltiniai:

  • ORMED universiteto Burnos medicinos instituto atlikti mechaninio valymo tyrimai Nr. 2021-6.
  • In vitro antimikrobinio aktyvumo tyrimai, kuriuos atliko Biomedicinos mokslų ir kompleksinės priežiūros katedra Indianos universiteto Odontologijos mokykloje.
  • In vitro antimikrobinio aktyvumo tyrimai, kuriuos atliko StarLims.